Forum för EU-debatt

Hemsida för tankesmedja kring EU-frågor

Flexibel integration – seminarium med Nils Lundgren

EU-samarbetet är i kris med massarbetslöshet, växande motsättningar mellan befolkningar, minskat förtroende för EU-institutionerna och stundande brittisk folkomröstning om fortsatt medlemskap konstaterar Nils Lundgren i sin rapport som presenterades i ABF-huset, Stockholm.

Den nuvarande inriktningen av EU-integrationen har nått vägs ände. När antalet medlemsländer nu nalkas trettio, har den politiska, ekonomiska och kulturella heterogeniteten blivit för stor. Det går inte längre att alla EU-länder ska vara med i allt samarbete. Den naturliga vägen framåt är flexibel integration, där mindre grupper av medlemsländer kan samarbeta i öppna partnerskap utan tvånget att alla ska ansluta sig efter hand. Mer än en valutaunion inom EU kan bli möjligt och nordiskt samarbete kan ha en ny framtid. Det bör även finnas utrymme för enskilda länder att lämna delar av dagens samarbete. Det viktiga är att varje medlemsland accepterar EU:s kärna, den inre marknaden och de villkor som denna ställer.

 I diskussionen medverkade förutom författaren:

Björn von Sydow är socialdemokratisk ledamot i riksdagens konstitutionsutskott och v ordf i svenska delegationen i Europarådets parlamentariska församling. Han var tidigare bl a försvarsminister och riksdagens talman. Björn är också docent i statskunskap.

Daniel Tarschys som har varit professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, generalsekreterare i Europarådet och riksdagsledamot (FP).

Tankesmedjans ordförande Michael Sohlman modererade.

Se filmen från seminariet klicka här

Klicka här för att ladda ner rapporten.